Barcelona Clàssica: Així són els finalistes del Concurs Internacional de Música Maria Canals 2016

dimecres, 16 de març del 2016

Així són els finalistes del Concurs Internacional de Música Maria Canals 2016

Arriba la gran final del Concurs Internacional de Música Maria Canals. Dijous dia 17, després de dues setmanes de competició, tindrà lloc al Palau de la Música la prova final (20.30 hores). 

Els tres finalistes – Shiori Kuwahara, de 20 anys i nascuda al Japó, Hiroo Sato, de 28 anys i de Japó, i Yutong Sun, de 20 anys i de Xina, interpretaran el Concert per a piano núm. 2 de Rachmaninoff acompanyats per la Jove Orquestra Nacional Catalana (JONC), dirigida per Manel Valdevieso. La prova final també podrà seguir-se en directe pel canal web de retransmissió del concurs. 


És casualitat que els tres hagin escollit interpretar el mateix concert, tot i que l'any passat ja va succeïr el mateix. Les bases del concurs proposen diverses obres de piano i orquestra per a la prova final (enguany, hi havia fins a set opcions, amb obres de Beethoven, Chopin, Schumann, Prokofiev i Ravel, a més del propi Rachmaninoff) i són els pianistes qui trien la que volen, tenint en compte que les normes estableixen, entre d'altres requisits, que la interpretació ha de ser de memòria i que en tot el concurs els participants no poden tocar més de tres obres del mateix compositor.

Però, a més de la seva preferència per Rachmaninoff, els finalistes d'enguany tenen moltes altres coses en comú, incloent-hi una precoç carrera com a guanyadors de premis al seu país i també a nivell internacional. Presentem als tres candidats al premi de l’edició 2016 del Maria Canals.

Shiori Kuwahara: universitària amb molts reconeixements al Japó

Shiori Kuwahara va néixer a Tòquio (Japó) el 1995. Durant els seus anys d’estudiant a l’Attached High School i durant el primer curs a la Universitat de Tòquio per a les Arts va ser premiada pels tres concursos més importants del Japó (els finalistes dels quals toquen amb una orquestra professional).

El 2012 va guanyar el segon premi del 10è Concurs de Música de Tòquio. El 2013 va guanyar el Premi de Plata, a més del premi del públic i el premi de la Sala Oji del Grau  Superior del 37è Concurs de Piano PTNA.

El 2014 va guanyar el segon premi i el premi del públic al 83 Concurs de Música del Japó, gràcies al qual va ser convidada a programes de ràdio i a la cadena de televisió NHK. Arran d’aquest premi diverses institucions i fundacions del país la van convidar a fer recitals. També ha rebut invitacions d’altres sales de concerts en llocs com Honolulú (a la sala de concerts Neal S. Blaisdell), Viena (a la sala de concerts Franz Liszt de la Universitat de Viena per a la Música) i Praga (al Festival Internacional de Música Jove Praga al Rudolfinum). També ha tocat davant de Sa Majestat l’Emperador del Japó al “Young Praha Concert” a Tòquio.
Ha actuat com a solista amb prestigioses orquestres, sota la batuta de directors com Kazumasa Watanabe, Masahiko Enkoji i Naohiro Totsuka, entre d’altres. Ha obtingut beques especials d’algunes fundacions com la Ezoe Memorial Foundation, la Tokuji Munegutsu Foundation i la Yamaha Music Foundation.

Actualment està estudiant amb els Professors Kei Itoh i Jacques Rouvier a la Universitat de Tòquio per a les Arts. Aquí la tenim en un vídeo de YouTube tocant una sonata de Beethoven:




Hiroo Sato: japonès amb premis a Catalunya (i molts altres indrets)

Hiroo Sato va néixer al Japó l’any 1987. Es va graduar pel “Tokio College of Music High School” i el “Tokio College of Music”. Posteriorment va estudiar a la Universitat de les Arts de Berlin, i actualment al Conservatori Txaikovsky de Moscou.

Ha obtingut el segon premi al 21è Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes (2015); el primer premi al 5è Concurs Internacional de Piano San Nicola di Bari; el tercer premi al quart Concurs Internacional de Música Sendai (2010, Japó); el primer premi al 76è Concurs Internacional de Música de Japó el 2007 (on obtingué també els premis Nomura Iguchi i Kawai). També va guanyar els primers premis al 58 Concurs d’Estudiants de Música del Japó l’any 2004 i el primer premi al Concurs Minoru Mojima Yokosuka de Piano.

El 2004 va tocar al catorzè Concert d’Intercanvi de Joves Artistes entre Japó i Alemanya i també va tocar com a pianista convidat a Alemanya el 2015. El 2008 participà com a solista a la dissetena edició del Festival Internacional de Música “Praga Jove”.

El 2012 va gravar el CD “Hiroo Sato toca tres sonates” al Japó, publicat per Nami Records. Ha tocat amb l’Orquestra de Cambra de Praga, l’Orquestra Simfònica de Tòquio, l’Orquestra Filharmònica Ciutat de Tòquio, l’Orquestra Filharmònica de Gunma, l’Orquestra Filharmònica de Kanagawa, l’Orquestra Filharmònica de Kyoto, l’Orquestra Filharmònica de Sendai i l’Orquestra Filharmònica Central d’Aichi.

Actualment estudia sota la tutela dels mestres Eliso Virsaladze, Kazuko Sumi i Minoru Nojima. El vídeo que hem seleccionat d'ell està gravat a Moscou i el mostra tocant una peça de Scarlatti:


Yutong Sun: de la Xina als concursos de piano d'arreu el món
Yutong Sun va néixer el 28 de setembre de 1995. Es va graduar a l’escola de música adjacent al Conservatori Central de Música de Pequín. Va estudiar amb el Professor  Hua Chang i ha rebut classes dels professors Marian Rybicky i el professor Boaz Sharon. Posteriorment va estudiar al Conservatori de Música de Nova Anglaterra on va rebre classes i ser tutelat pel professor Alexander Korsantia.

En Yutong Sun ha guanyat diversos concursos nacionals i internacionals: Ha estat guanyador del primer premi i la medalla d’or del 54 Concurs Internacional de Piano “Jaen” a Espanya l’any 2012; guanyador del segon premi del Concurs Internacional de Piano per a Joves Artistes de Nova Orleans l’any 2011 (Estats Units); segon premi (medalla de plata) i premi Marian Rybicki del grup intermedi del VIII Concurs Internacional per a Joves Pianistes en Memòria de Vladimir Horowitz a Kiev, Ucraïna l’any 2010; segon premi del concurs de piano i composició de Shanghai (any 2010); i segon premi del setè Concurs Internacional de Joves Pianistes “A step towards mastery” el juny de l’any 2009 a Sant Petersburg, Rússia.

També ha fet diferents concerts a Xina, França, Espanya i els Estats Units d’Amèrica i ha tocat amb nombroses orquestres reconegudes. 

L’any 2012 va gravar un CD de recitals de piano (Laureate Series Piano) amb el segell Naxos que es va publicar el 2013 a l’àmbit mundial.

El següent vídeo és d'una de les seves participacions a concursos internacionals, amb un programa d'obres de Franck, Chopin i Mussorgski:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada