Barcelona Clàssica: Polònia promociona el seu patrimoni musical a Catalunya amb el Festival de Música Polonesa

dimecres, 12 d’octubre del 2016

Polònia promociona el seu patrimoni musical a Catalunya amb el Festival de Música Polonesa

Iwona Sobotka, una de les impulsores 
del Festival de Música Polonesa
Del 15 al 23 d'octubre, se celebra a diversos punts de Catalunya (Barcelona, entre ells) la segona edició del Festival de Música Polonesa. Es tracta d'una iniciativa creada el 2014 per donar a conèixer les grans obres de la música clàssica polonesa de la mà d'intèrprets de prestigi, alguns vinguts de Polònia expressament per a l'ocasió i altres, catalans o polonesos, residents a Catalunya.

Segons ens explica Pawel Jan Marciniak, director artístic del Festival, Polònia sol organitzar algunes jornades de promoció de la seva música en sales emblemàtica de grans ciutats, com ara la gran sala del Conservatori Txaikovski de Moscou, el Wigmore Hall de Londres o el Carnegie Hall de Nova York. A Catalunya, la creació del festival va tenir molt a veure amb el fet que la soprano polonesa Iwone Sobotka actualment resideixi a Barcelona. Inspirada per l'èxit de les diferents iniciatives internacionals, va decidir proposar un projecte similar per a Barcelona.



La inauguració del Festival tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el dissabte 15 d'octubre, amb un concert de l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigit pel titular de la Simfònica de Galícia, Víctor Pablo Pérez, i amb la participació de Iwone Sobotka com a solista d'una de les peces del repertori: les Cançons d'una princesa de conte de fades op. 31, de Karol Szymanowski. El Festival ha programat un segon concert a Barcelona el diumenge 16 d'octubre, amb l'Apollon Musagète Quartett, una formació polonesa premiada internacionalment.

Una de les claus de la programación del Festival és que en els concerts no només s'interpreta música polonesa, sinó que s'opta per confrontar peces de compositors del país amb grans obres del repertori internacional. Per això, en el concert de la Simfònica del Vallès, la primera part estarà dedicada a autors polonesos i la segona, a Gustav Mahler, amb la Sinfonía número 4. Quant a l'Apollon Musagète Quartett, oferirà quartets de corda de Haydn, Grieg i Szymanowski.

Apollon Musagète Quartett  Foto: Marco Borggreve
"Considerem molt important presentar obres desconegudes en el context musical de la seva època perquè el públic pugui realment comparar i apreciar la seva qualitat", explica Pawel Jan Marciniak. Per això, com comenta, programar a Gustav Mahler al costat del polonès Karol Szymanowski permet escoltar com tots dos "descobreixen, cada un a la seva manera, el so simfònic del segle XIX, buscant una nova matèria sonora".

A més dels concerts de Barcelona, ​​el Festival de Música Polonesa organitza actes a Vic i a Amer, com una comparació entre Chopin i Mompou a càrrec del pianista Lluís Grané el dia 22 d'octubre i un recital del violinista Bartek Niziol el día 23. "Volem donar a conèixer la cultura del nostre país en altres ciutats catalanes", afirma Pawel Jan Marciniak.

Organitzat per l'associació Idea Gestió Cultural amb la participació de la fundació Ogrody Muzyczne de Varsòvia, el Festival de Música Polonesa està patrocinat pel Ministeri de Cultura i Patrimoni Nacional de la República de Polònia i compta amb el suport de l'Ambaixada de la República de Polònia a Madrid i del Consolat General de la República de Polònia a Barcelona.

Tanquem el post amb un recent concert de l'Apollon Musagète Quarttet al Festival Internacional de Chopin de Varsòvia.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada